Sorbitol (E420), zamena za šećer, sredstvo za zadržavanje vlage, emulgator i sekvestrant. Dobija se izolacijom iz voća (višanja, šljiva, jabuka) ili sintetički iz glukoze procesom hidrogenizacije pod visokim pritiskom ili elektrolitičkom redukcijom. Može se proizvesti iz genetski modifikovanog kukuruza, ali još nije moguće dati konačnu procenu delovanja tako dobijenog sorbitola.

Dopuštena je primena u gotovo svim namirnicama, bez količinskih ograničenja, ali je zabranjen za namirnice namenjene dojenčadi i maloj deci. Unos više od 20g dnevno može izazvati proliv. Smeju ga koristiti dijabetičari. Česta upotreba se ne preporučuje.

DOPUŠTENA UPOTREBA: mlinski i pekarski proizvodi, keksi, kolači, testenina, brzo smrznuti i srodni proizvodi, niskokalorični proizvodi bez dodatog šećera, dijetetski sladoled, mlečni napici i pripravci, šlag, deserti na bazi voća i povrća niskokalorični s dodatkom šećera ili bez njega, smrznuta neprerađena riba, rakovi, glavonošci i mekušci, majonezi s više od 60% ulja, kakao, čokolada i proizvodi, bombonski proizvodi i proizvodi sa smanjenom energetskom vrednošću sa ili bez šećera, čokoladni namazi, likeri, deserti na bazi jaja sa šećerom ili bez njega, prašak za puding, kreme, deserte i srodne proizvode: niskokalorični proizvodi sa šećerom ili bez dodatka šećera, snack-proizvodi na bazi žita i krompira, sve vrste senfa, tečni veštački zaslađivači, dodaci prehrani u tečnom i čvrstom obliku, proizvodi za posebne prehrambene namene, niskoenergetski proizvodi s dodatkom šećera ili bez šećera.

 

Pakovanje: 272/1

Poreklo: NEMAČKA