Novi niskokalorični grupni zaslađivač

Eritritol je novi masovni zaslađivač čija je kalorična vrednost blizu nule. Hemijski, to je četvoro-ugljenični šećerni alkohol (poliol). Eritritol je proizveden mikrobiološkom fermentacijom supstrata ugljenih hidrata. Eritritol je beli kristalni prah bez mirisa.

On se prirodno javlja u raznoj hrani, uključujući i mnoge plodove i pečurke, kao i u fermentisanim namirnicama kao što su sir, vino, pivo i soja sos. Profil njegovog ukusa je vrlo sličan saharozi sa oko 70% moći zaslađivanja saharoze (mereno u vodi).

Metabolički profil eritritola je jedinstven. Zbog svoje male molekulske težine više od 90% se apsorbuje u tankom crevu. Ovaj deo se ne metaboliše i izlučuje se nepromenjen putem urina. Preostali deo od manje od 10% dolazi do debelog creva i delimično se metaboliše. Samo oko 5% suštinske kalorijske vrednosti eritritola je obezbeđeno za telo. Ovakav metabolički profil dovodi do ekstremno niske efektivne kalorijske vrednosti eritritola. Eritritol nije karcenogen i među poliolima ima najvišu digestivnu toleranciju. To je posebno važno zbog toga što nije laksativ, u poređenju sa drugim poliolima. Eritritol će igrati sve značajniju ulogu u borbi protiv gojaznosti. On je pogodan i za dijabetičare i uklapa se u trend korišćenja prirodnih proizvoda i zdravog načina života.

Nutriciona i fiziološka svojstva

 

EritritolIma čist sladak ukus, bez zaostalog ukusa u ustima i oko 70% slasti saharoze (mereno u vodi).

Praktično nema kalorija, samo oko 0,2 kcal/g. To je 5% od kalorijske vrednost saharoze. Trenutno zakonodavstvo u EZ, međutim, zahteva da eritritol bude označen isto kao i ostali polioli, sa sadržajem kalorija od 2.4 kcal/g.

Ima glikemijski indeks nula, što čini da ne podiže nivo glukoze ili insulina u plazmi. Pogodan je za dijabetičare.

Ima visoku toleranciju varenja, a posebno: nije laksativ. Odrasli koji unose do 1 gr dnevno eritritola po kg telesne mase ne pokazuju nikakve gastrointestinalne efekte.

Nije kancerogen. Oralna bakterija proizvodi kiseline koje razlažu šećere i skrob, što može dovesti do gubitka zuba i formiranja šupljina. Eritritol je otporan na metabolizam oralnih bakterija i ne šteti zubima.

Pokazuje zanimljivu kvalitativnu sinergiju sa jakim zaslađivačima (npr. sukralozom, aspartam acesulfam-K) ili stevija. On poboljšava osećaj u ustima, daje solidnost i pokriva druge ukuse.

Pokazuje kvantitativnu sinergiju sa ostalim (jakim) zaslađivačima. Mešavina zaslađivača sa eritritolom često pruža slast veću od zbira slasti pojedinih sastojaka.

 

Fizička i hemijska svojstva

 

EritritolPokazuje efekat hlađenja posle rastvaranja zbog svoje velike negativne toplote rastvora.

Stabilan na toploti i do 180°C.

Ne postaje smeđ po Mailardovoj reakciji.

Izaziva nižu tačku zamrzavanja pri zamrzavanju hrane.

Stabilan je pri skladištenju i ne utiče na rok trajanja gotovih proizvoda.

Stabilan je na pH raspona između 2 i 10.

Rastvorljiv je u vodi do 36 w% na 25°C.

Veoma malo je higroskopan.

Pravi rastvore niske viskoznosti.

 

C4H10O4

 

Informacije

 

Informacije u ovom dokumentu su pažljivo sastavljene prema našem najpotpunijem saznanju. Mi ne prihvatamo nikakvu, uključujući zakonsku, odgovornost za informacije u vezi opisanog proizvoda. Naš proizvod se primenjuje pod punom odgovornošću korisnika, posebno u odnosu na sva patentna prava drugih i bilo kog zakona ili državnih propisa.

Oblasti primene

 

Eritritol primena – Eritritol se može primeniti u širokom spektru niskokaloričnih namirnica bez šećera i sa smanjenim šećerom, kao što su:

pića, čokolade

sladoled

jogurt

peciva

konditorske zamene za šećer, stoni zaslađivači

žvakaća guma

 

C4H10O4

Bezbednost i regulatorni status

Pakovanje:

Poreklo: